Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená v SAE

Spojené arabské emiráty (SAE) jsou místem, kde můžeme zažít velice luxusní a netypickou dovolenou. Spousta věcí je na této zemi jednoduše fascinujících. Nejedná se jen o nádherné pláže, mořské vody a pouštní oázy, ale také o místní zvyky a především pověstné stavitelství. Zkrátka – co je možné vidět zde, neuvidíme často nikde jinde na světě – mrakodrapy, umělé ostrovy či nejluxusnější hotely.

Spojené arabské emiráty leží v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova. Sousední státy jsou Omán a Saudská Arábie. Většina území je nížinatá, velkou část tvoří poušť. Při pobřeží je množství ostrovů. Země je tvořena sedmi autonomními emiráty: Abú Dhabí, Adžmán, Dubaj, Fudžajra, Rás al-Chajman, Umm al-Kuvajn a Šardžá. Jen 20%  obyvatel tvoří občané SAE, zbylé procenta jsou přistěhovalci, hlavně z Indie, Pákistánu, Bangladéše a Íránu. Naprostá většina obyvatelstva vyznává islám. Města se soustředí především na pobřeží a víc než 95% území je téměř neobydleného. Podnebí je velice teplé po celý rok. Jen v zimních měsících občas zaprší, častěji se setkáme s písečnou bouří. Většina budov je však velice dobře klimatizována. Někdy vlastně až moc, takže uvnitř je někdy naopak nepříjemně chladno. Při cestě je nutné počítat se změnou času a to v zimním čase o tři a v letním o dvě hodiny dopředu. Jedna zajímavost, která je podstatná pokud bychom potřebovali něco vyřešit na úřadech – „víkend“ je ve čtvrtek a pátek.

ZÁJEZDY DO SPOJENÝCH ARABSKÝCH EMIRÁTŮ

V Emirátech na nás čekají pláže s teplým pískem. Písek má většinou bílou barvu, na východě má hnědý nádech. Než se vydáme lenošit na pláž, je potřeba mít na paměti několik základních pravidel. Pláže jsou rozdělné na hotelové a veřejné. Veřejné jsou určeny místním obyvatelům a ženy se zde (s ohledem na pravidla toho kterého emirátu) mohou koupat pouze zahalené. Na hotelových plážích již žádná takováto omezení neplatí. Moře je velice teplé a to hlavně v létě. Především východní pobřeží je skvělým místem pro potápěče. Pod hladinou se nacházejí podmořská skaliska, barevné rybky, želvy i žraloci. Pro zkušenější potápěče pak budou výzvou podmořské jeskyně, které se nacházejí především v emirátu Fujairah.

Pojďme se nyní podívat na nejoblíbenější a nejzajímavější lokality a města. Severně položený emirát Ras Al Khaimah bývá považován za nejzelenější ze všech. Pouště se střídají s horskými štíty a údolími. Zajímavostí je, že zde najdeme lyžařské středisko s umělým sněhem. Na své si tak nečekaně přijdou také příznivci zimních sportů. Oblast je vhodná především pro ty, kteří dávají přednost poklidnější dovolené. A také pro milovníky turistiky. Na výšlapy se můžeme vydat do Hajarských hor.

Říká se, že kdo nebyl v Dubaji, jako by nebyla v Emirátech. Dubaji se někdy také přezdívá perla Emirátů a často bývá zaměňováno za hlavní město. Je to všeobecně nejliberálnější, ale také nejdražší město. Jednou z ikon oblasti je sedmihvězdičkový hotel Burj Al-Arab, „zlatý hotel“, který má tvar plachetnice. Město nenabízí jen luxusní a krásné hotely, turisty láká také na  své nádherné pláže, vysoké mrakodrapy (např. Etisalat), rušná tržiště či čtvrť Nesinat Jumeraih, která je vybudovaná podle pohádek tisíce a jedné noci.

Největším emirátem je Abu Dhabi. Zároveň jde o nejlidnatější a nejbohatší část země. Hlavní město emirátu je ještě ke všemu hlavním městem celých Emirátů. Město Abu Dhabi je moderním a velice rušným velkoměstem, kde najdeme řadu historických památek, mešit a tržišť na jednom místě s moderními mrakodrapy a luxusními hotely. Ubytovat se můžeme v jednom z neluxusnějších hotelů na světě – Emirates Palace.

Naopak nejmenším emirátem je Ajman. Je vyhledávaný především díky svým nádherně prosluněným plážím, které jsou dlouhé až několik kilometrů, neuvěřitelně čistému moři a pestrou faunou a florou. Cílem je především pro milovníky potápění.

Nejpřísnějším emirátem je Sharjah. Pro turistky to znamená přibalit si s sebou pár triček s delšími rukávy a delších sukní. Pro ty, kteří touží po noční zábavě v ulicích, nebude tento emirát asi nejvhodnější. Kromě hotelů jsou ulice po setmění naprosto tiché. Diskotéky a podobné zábavy jsou zde mimo hotel zakázány. Pokud však chcete poznat něco z architektury a kulturního dědictví Emirátů, je tato oblast právě pro vás.

Ten, kdo touží po skutečně klidné dovolené, by se měl vydat do emirátu Umm Al Qawain. Je nejméně obydlenou oblastí v zemi. Lenošit můžeme na liduprázdných plážích či v obrovském aqvaparku Dreamland.

Pro nadšené potápěče je pak nejlepším místem Fujairah. Emirát na východním pobřeží láká na pestrý podmořský svět a klidné, písečné pláže.

Spojené arabské emiráty překvapí také lidskou dovedností a jistu extrémností. Země je známá svými neuvěřitelnými stavbami. Například Palmové ostrovy, kterým se někdy říká osmý div světa. Jedná se o dva uměle vybudované ostrovy ve tvaru palmy – kmen tak spojuje ostrovy s pevninou, nechybí ani palmové listy a trsy datlí. Jednoduše fantastická podívaná. Dalšími umělými ostrůvky jsou World Islands. Podívat se můžeme také na nejvyšší mrakodrap světa a hlavu budeme muset skutečně hodně zaklonit.

Ať už si vybereme z jakékoliv lokality, dovolená ve Spojených arabských emirátech bude jistě zážitkem, na který se nezapomíná.

Článek byl zobrazen 9 691 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko