Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dubaj a další emiráty - pohádková dovolená

Chcete zažít exotickou dovolenou plnou netradičních zážitků? CK OSVĚTA vám takovou nabídne - týdenní poznávací zájezd do Spojených arabských emirátů. Někdejší pouště se během pár let zázračně proměnily v místa neuvěřitelného luxusu.

Trasa našeho letu vedla z Prahy přes Černé moře, Turecko, Irák a Kuvajt až do Dubaje. Pod sebou jsme z letadla mohli vidět na vyprahlých pouštích např. soutok řek Tigris a Eufrat ústících do Perského zálivu. Let trval 6 hodin a po přistání na nás čekalo 30° vedro. Na letišti jsme prošli důslednou kontrolou, kde těm, kteří neměli nový pas s otisky prstů, provedla celní a pasová služba skenování očí.

Naším cílem a přáním bylo co nejvíce poznat všech sedm emirátů této bohaté země plné kontrastu současného bohatství a bývalé chudoby. Tam, kde před 50 lety nebylo vůbec nic, jen beduíni se svými velbloudy a chatrnými staveními uprostřed pouště, se dnes nachází Dubaj - symbol bohatství, luxusu a přepychu. Každou minutu sem na místní letiště přiletí kolem tisíce lidí, aby mohli obdivovat, co se za posledních 10 let v tomto městě vybudovalo. Patří sem dominanty jako např. největší stavba Burj Khalifa měřící 282 metrů, kde je ve 124. patře vyhlídka na město a okolí. Výtahem se sem dostanete za 100 dirhamů (500 Kč). Dále můžete navštívit Burj al Arab - hotel ve tvaru plachetnice, který stojí přímo na krásných písečných plážích a uvnitř je bohatě zdobený zlatem. Další luxusní hotely zde vyrůstají jako houby po dešti, např. hotel Atlantis vystavěný na uměle vytvořeném ostrově ve tvaru palmy, který má kapacitu 3 000 návštěvníků. Další rovněž uměle vytvořené ostrovy budou ve tvaru světadílů.

V Dubaji jsou největší obchodní střediska na světě. V jejich centru můžete obdivovat např. lyžařský areál Snow World dlouhý 250m se čtyřsedačkovou lanovkou nebo kluziště, největší akvárium na světě se žraloky a rejnoky, které přímo uvnitř akvária krmí potápěči. Všude po městě vás spolehlivě dopraví levná taxi služba nebo nejmodernější nadzemní metro vedoucí ve dvou trasách napříč městem. To jsou jen některá „nej“ této metropole.

Můžeme pokračovat např. dlouhou 35km pláží Jumeirah Beach s nesčetnými možnostmi zábavy, vodními sporty, golfovými hřišti, známým vodním parkem, atd. Okouzlí vás také Deira, což je část Dubaje, kde se nachází největší Zlatý trh na Blízkém východě, na němž je zpracováno 6 tun zlata v podobě řetízků, náhrdelníků, náušnic, šperků, ale i celého oblečení. Nedaleko Dubaje se nachází velký zábavní park Ferrari, mohutné dostihové závodiště a nechybí ani okruh formule 1. V plánu jsou nové projekty, které rostou hlavně díky zahraničním investorům a levné pracovní síle z okolních zemí velmi rychle. Jako např. budovy ve stylu Las Vegas nebo mohutné letiště s kapacitou 90 mil. cestujících ročně, atd.

Podívejme se i do ostatních emirátů, např. do hlavního města Abú Dhabí. Lze ho charakterizovat třemi slovy - největší, nejbohatší, nejlidnatější. Jsou zde moderní výškové budovy, luxusní hotelové komplexy, rovněž velkolepá obchodní centra, široké bulváry a velké množství zeleně a parků. To je to, co si jiný emirát dovolit nemůže, totiž vytvářet a udržovat zeleň v přefiltrovaném písku, kde ke každé palmě a každé rostlince vede hadička s odsolenou vodou, což stojí ročně mnoho peněz. Místní říkají, že udržet při životě např. jednu rostlinu či strom stoji ročně cca 3 000 dolarů.

Zaujme vás tady taky mešita šejka Zayeda - největší a nejmodernější na světě. Před vstupem si musíte zout boty, ženy si obléknou pravé černé arabské oděvy a uvnitř vás čeká velkolepá přehlídka několikatunových křišťálových lustrů, stěny vykládané mramorem, zlatem a perletí a podlaha, která je pokrytá nekonečným kobercem. Tak jako v Dubaji i zde můžeme z povzdálí obdivovat šejkův palác, kde jsou v okolních parcích desítky pestrobarevných pávů.

Ze všech míst, která jsme navštívili, nemohu opomenout adrenalinový výlet luxusními terénními vozy do pouště - Safari tour. Asi 50 vozů s turisty jede několik kilometrů přes velké písečné duny jako při Dakaru a končí v beduínském táboře s velbloudy. Zde se můžete na velbloudech projet, zakouřit si vodní dýmku, mimořádně si zakoupit pivo nebo víno, protože v obchodech není šance (jsme přece v muslimském světě). A na závěr vám po vydatné arabské večeři plné barbeque zatančí hezká břišní tanečnice.

Další den našeho zájezdu jsme vyjeli na východní pobřeží emirátu Fujairah. Nové asfaltky v poušti lemuje drátěný plot, za kterým často vidíte spoustu volně se pohybujících velbloudů. Navštívíte lidové tržiště, staré muzeum o dějinách emirátů a můžete se vykoupat i v  v průzračných vodách Ománského zálivu. Mimo jiné, do Ománu jsme také zamířili a to dokonce 2x. Vidět např. příjezd rybářů do přístavu a prodej ryb přímo z lodí je opravdu nevšední zážitek.

Předposlední den našeho pobytu jsme zamířili do zeleného města Al-Ain v oáze uprostřed pouště. Zde se nejen vyrábí známá minerální voda, ale tečou zde i termální prameny, které místní lidé v zelené laguně využívají k relaxaci. Toto místo je díky skalám a kamení hlavním dodavatelem stavebního materiálu a cementu do celé země. Dokonce i na nejvyšší vrchol Spojených arabských emirátů (1 500 m) je vybudovaná asfaltka a nahoře, světe div se, je sídlo šejka - čtyřhvězdičkový hotel s bazény a skluzavkami a parkoviště pro 400 aut. To vše jen proto, že je zde krásná vyhlídka na spodní Ománské území a místní zelené údolí.

Můj dojem z Emirátů je kouzelný. Díky černému zlatu, tedy naftě, se na bývalých pouštích rozvíjí moderní svět, který je přístupný každému občanovi i turistovi. Na to, že tu před pár lety nebylo ještě vůbec nic, se jedná o malý zázrak, který může obdivovat každý z vás - třeba
s CK OSVĚTA.

Zápisky z cest - Josef Sklenář, CK OSVĚTA

- PR článek -

CK OSVĚTA
Tlustice 161
268 01  Tlustice
314 000 999, 311 513 527

ischia@ck-osveta.cz 
www.ck-osveta.cz, www.i-dovolena.cz

Článek byl zobrazen 6 594 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko