Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Spojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty jsou federací sedmi emirátů na jižním pobřeží Perského zálivu, které nabízejí svým návštěvníkům nádherné písčité pláže s moderními hotely. V této zemi najdete jedno z nejmodernějších měst na zemi pulzující nočním životem, ale i tradiční místa klidu spojená s pomalým způsobem života obyvatelů pouští.

Během svého pobytu v emirátech si rozhodně nenechte ujít nezapomenutelný výlet do pouště, který zanechá jistě hluboký dojem.

SAE ze západu omývají vody Perského zálivu, zatímco z jihu je to Ománský záliv (de facto Indický oceán). Moře je ve všech oblastech velice čisté, s krásným, téměř bílým, pískem. Na to, že písek je velice jemný, je ve vodě velmi vysoká viditelnost. Vody Perského zálivu jsou neobyčejně teplé (hlavně v letních měsících). Jestliže se v tuto dobu půjdete vykoupat s myšlenkou, jak se příjemně osvěžíte, budete překvapeni. Voda je jako kafe! Průzračně čistá teplá voda by se snad dala srovnat jen s ozdravnou koupelí v lázních.


Foto: Dubai    Autor: Mohamed Somji

Východní pobřeží je rájem pro potápěče a milovníky šnorchlování. Najdete tu podmořská skaliska porostlá koráli, různé druhy barevných tropických rybek, ale i mořské želvy nebo žraloky. Pokud jste již v potápění zkušenější, můžete si troufnout prozkoumat i podmořské jeskyně, které se nacházejí dále od pobřeží emirátu Fujairah.

Do Emirátů se jezdí hlavně kvůli krásným plážím. Pyšní se ovšem i mnoha skvosty moderní architektury. Musíte vidět nejluxusnější hotel na světě Burj Al Arab a mrakodrap Burj dubai, který bude po dokončení nejvyšší na světě. Jestli hrajete golf, vyzkoušejte některé ze zdejších skvělých hřišť. A pro všechny jeden úlet navíc – i když si tady vychutnáte hlavně sluníčko, sjeďte si na lyžích místní sjezdovku ve středisku Ski Dubai.

Pokud se do SAE rozhodnou vycestovat samy ženy, nemusí mít z této cesty obavu. Je však důležité si připomenout některé hlavní odlišnosti muslimského světa. Ženy bývají na většině míst přehlíženy, takže se připravte na tuto situaci připravte. Nezahalené ženy však neujdou ostřížímu zraku místních mužů, kteří s oblibou pronášejí různé poznámky. Na ty doporučujeme nereagovat. Zároveň doporučujeme cestovat v dlouhých a volných kalhotách a košilích s dlouhými rukávy. V hotelech se můžou ženy pohybovat samozřejmě podle své libosti, stejně tak je to s koupáním na hotelových plážích. Zde ale pozor! Nikde se nesmíte koupat „nahoře bez“!

Emirát Dubai
Svou rozlohou 4 000 km2 druhým největším státem Spojených arabských emirátů a leží na jižním pobřeží Arabského zálivu v délce 70 km. Hlavním městem Emirátu a obchodním centrem SAE se Dubai stala díky své výhodné poloze na obchodní cestě mezi Západem a Východem. Město je rozděleno 12 km dlouhým vodním kanálem na část Deira a Bur Dubai.

Historická část města je plná původní architektury, jsou zde staré větrné věže atd. a na druhé straně se tyčí moderní mrakodrapy a bulváry se značkovými obchody. Výhodné ceny učinily z města opravdový nákupní ráj. Žhavé slunce zase láká návštěvníky milující moře, písečné pláže a všechny druhy vodních sportů, které si lze jen představit.

Dubai má také výhodnou polohu pro výlety do pouště a ostatních států. Většina hotelů se nachází přímo ve městě poblíž obchodních center nebo leží na písčitých plážích Arabského zálivu.

Emirát Fujairah
Tento emirát se nachází v jihovýchodní části arabského poloostrova u Indického oceánu v blízkosti majestátního pohoří Hajar. Pláže na území tohoto emirátu jsou jedny z nejkrásnějších a dosud ne zcela objevené turisty. Fujairah poskytuje dokonalou kombinaci přírody, krásného pobřeží a horského masivu, což vše společně s příjemným klimatem po celý rok je úspěšným předpokladem k prožití příjemné a klidné dovolené.

Emirát Sharjah
Emirát Sharjah se skládá ze tří částí – Khor Fakkan, Kalba a Dibba a dvou ostrovů. Hlavní město Sharjah se díky své poloze, pouhých 16 km od Dubaie a 10 km od letiště, stalo jedním z nejvýznamnějších turistických center SAE. Sharjah je třetí největší emirát a místo, které se stalo kulturním centrem středního východu. Sharjah je jediným z emirátů, kde platí zákaz konzumace alkoholu. Ženy se na veřejnosti přístupných místech, musí zahalovat od krku ke kolenům.

Všude lze nalézt prvky islámské tradice. Příkladem je islámský trh u zátoky, textilní trh na nábřeží, zlatý trh při cestě do emirátu Ajman, včetně mnoho mešit a kulturních budov. Dále zde návštěvníci naleznou řadu muzeí s architektonickými nálezy, muzeum umění, vědy a historie. Nekonečné množství malých obchodů a tržišť, nabízí nepřeberné množství ručních výrobků, koberců a zlata.

Emirát Ajman
Ajman jel nejmenší ze všech SAE. Nachází se severně od emirátů Sharjah a jsou zde největší loděnice na stavbu lodí zvaných „Dhows“.

Ras Al Khaimah
Emirát se nachází v severní část SAE. Charakteristické pro tento emirát je příjemné podnebí a částečně zalesněné pohoří. Ras Al Khaimah byl vždy považován za důležité obchodní centrum mezi východem a západem. Kokosové palmy, písečné pláže, čisté moře, historické pevnosti a původní vesnice představují pro Ras Al Khaimah, který leží mezi dynamicky se rozvíjejícím městem Dubai a historickým Ománem, ideální místo k prožití klidné dovolené.

Umm Al Quwain
Tento emirát se nachází na západním pobřeží mezi emiráty Ajman a Ras Al Khaimah. Původní obyvatelé se živili rybolovem a pěstováním datlí. V současné době se zde rozvíjí turistický ruch díky dlouhým a krásným plážím s průzračným mořem. V blízkosti města Umm Al Quwain se nachází přírodní rezerva Seneyah Island s mnoha druhy ptáků, vysoké zvěře a ojedinělým výskytem stromů Al Qaram. K rozvoji turistiky přispívá i největší vodní park Dreamland.

Zajímavosti
Palmové ostrovy – Palm Islands, neboli osmý div světa jsou před dokončením. Jsou to dva umělé gigantické ostrovy, vyrůstající u pobřeží Dubaie. Dubaiský šejk rozhodl, že v Perském zálivu při pobřeží svého emirátu vybuduje skutečné ostrovy, ale takové, které by byly rovnou vidět i z vesmíru jako Velká čínská zeď a navíc byly ve tvaru obrovské palmy!

V Dubai je také první podmořský hotel na světě! Nese název Hydropolis. Hotel se nachází asi 300 m od břehu v hloubce asi 15 m. Dostanete se sem proskleným vlakem jezdícím po mořském dně skleněným tunelem.

Kde jinde než v Dubai by se měl stavět nejvyšší mrakodrap světa? Bude vysoký zřejmě 800 m, ale říká se, že kdyby se někde na planetě vynořila čirou náhodou ještě vyšší stavba, mohl by „dorůst“ až do výšky 950 m.

Tip na výlet - Pouštní safari
Výlet začíná v terénních vozidlech přes pouštní duny. Po pozorování západu slunce se jede k malému občerstvení do beduínského kempu. Výlet provází projížďka na velbloudech, možnost kouření vodních dýmek, případně vystoupení břišní tanečnice.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 11 992 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko